Steki z kalafiora

Składniki:

1 kalafior,

Składniki na marynatę:

8-10 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
sól, 
pieprz,
1/2 soku z cytryny,
1 łyżeczka płatków drożdżowych,
szczypta chili.

Przygotowanie:

Kalafiora kroimy na połowę. Obie połówki dzielimy jeszcze na cztery plastry około 2,5 cm. Każdy plaster zalewamy łyżką marynaty i pieczemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, przerzucamy każdy plaster na drugą stronę i ponownie zalewamy łyżką marynaty i pieczemy kolejne 15-20 minut.

*Chrupiące steki możemy podać z puree z ziemniaków połączonych z resztkami kalafiora, które odpadły podczas krojenia plastrów, duszonym szpinakiem  czy sałatką z pomidorów lub innymi surówkami.

Wegańskie zakupy na