Tortilla zapiekana w piekarniku

Składniki: 

placków pszennych do tortilli
3 czerwone papryki,
2 żółte papryki,
2 duże cebule,
3-5 ząbków czosnku,
1 cukinia,
1 puszka czerwonej fasoli,
ok. 200 ml sosu pomidorowego lub pulpy,
alternatywa wegańska sera do posypania,
mieszanka przypraw meksykańskich,
inne przyprawy wg uznania np. chili, cynamon, curry, sos sojowy lub sól.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek razem ze zgniecionym i posiekanym czosnkiem. 

Paprykę kroimy na paseczki o grubości 1,5 cm i dodajemy do cebuli. 

Następnie kroimy cukinię razem ze skórką w kostkę i wrzucamy do reszty składników. 

Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Wszystko podlewamy delikatnie sosem pomidorowym (reszta sosu do posmarowania ciasta przed pieczeniem) i dusimy do momentu, aż papryka będzie miękka i woda odparuje. Ważne, aby na patelni zrobił się lekki sosik, ale aby farsz nie był wodnisty, (podczas faszerowania placki nie nasiąkną wodą i będą smaczniejsze). 

Na koniec dodajemy dobrze opłukaną fasolkę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy według uznania. Powinno być na ostro!

Tak przygotowanym farszem nadziewamy placki, układamy je w naczyniu do zapiekania, polewamy delikatnie sosem pomidorowym, posypujemy mieszanką przypraw meksykańskich, alternatywą sera i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Wegańskie zakupy na