Wegańskie Krokiety
Składniki:
300-400 g soczewicy czerwonej,
2 szklanki dokładnie wypłukanej, posiekanej i ugotowanej kiszonej kapusty,
600 g pieczarek,
1-2 cebule,
1 czosnek,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, chili, kolendra (1 łyżeczka), kminek (1 łyżeczka), gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
Składniki na naleśniki:
mąka pszenna,
sól,
przegotowana i schłodzona woda lub alternatywa mleka (roślinne),
olej.
Panierka zrobiona z bułki tartej, natomiast zamiast jajka oczywiście zmielone siemię lniane z wodą i odrobiną sosu Tamari.
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Dodajemy do niej kiszoną kapustę i wcześniej drobno posiekane wraz z cebulką i czosnkiem oraz przesmażone pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Nadziewamy naleśniki, panierujemy i smażymy. Dobrze, aby naleśniki były cienkie i niewielkie.