Wrap & gyros

Składniki:

ok. 5 sztuk placków pszennych do tortilli,
6 sztuk ogórków konserwowych,
1 słoik lub puszka kukurydzy,
1 cebula,
1/2 średniej kapusty pekińskiej,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki zielonej lub żółtej,
1/2 opakowania kotletów sojowych ( polecam w szczególności filety sojowe a’la wołowe Vantastic  Foods 150 g - mają świetną strukturę),
30-50 ml sosu sojowego Tamari,
olej do smażenia,
gotowa mieszanka przypraw Gyros,

Sos uzyskujemy mieszając ketchup z majonezem w proporcjach 1:1.

*Składniki na majonez:
1 szkl. alternatywy mleka sojowego bez cukru,
3 łyżki octu jabłkowego,
3 łyżki musztardy,
1/2 łyżeczki czarnej soli himalajskiej,
1/4 łyżeczki kurkumy,
biały pieprz,
ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy do miseczki razem z kukurydzą. Kotlety gotujemy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju z sosem sojowym Tamari. Wszystko łączymy ze sobą, mieszamy, doprawiamy i dodajemy sos. Zawijamy w zarumienione na patelni grillowej placki pszenne.  

Wegańskie zakupy na