
Napar z kwiatów lipy to aromatyczny i zdrowy wybór, szczególnie podczas zimowych dni. Znany ze swojego działania napotnego, jest idealnym wsparciem podczas przeziębzeń. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz uspokajające. Zawiera witaminę PP i C, a jego przyjemny, miodowy smak sprawia, że jest polecany dla wegan. Aby przygotować napar, potrzebujesz suszonych kwiatów lipy, które najlepiej zbierać w pierwszych dniach czerwca.
Napar z kwiatów lipy znany jest przede wszystkim ze swojego działania napotnego, dlatego korzysta się z niego w czasie przeziębienia, grypy, czy anginy.
Nie każdy wie, że jest również dobrym sposobem w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, posiada właściwości antyoksydacyjne i zawiera Witaminę PP i C. Ponadto lipa działa uspokajająco, obniża napięcie nerwowe i stany lękowe.
Herbatka z lipy ma cudowny lekko miodowy aromat.
Kwiaty lipy zbieramy późną wiosną, w pierwszych dniach czerwca, najlepiej w suchy, słoneczny dzień z dala od drogi a pijemy zimą:) Nie zbieramy kwiatów przekwitłych! Zebrane kwiatostany rozkładamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu, najlepiej na pergaminie lub lnianej ścierce.
Ususzone kwiaty lipowe przekładamy do szczelnego słoika.
W zimowe dni wystarczy do kubka dodać 2 łyżki suszu, zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 15 minut.
Więcej przepisów w tej kategorii
Napoje i koktajle