Paprykarz

Składniki:

1/2 szklanki ryżu ( najlepiej basmati ),
1 koncentrat pomidorowy,
3 średnie marchewki,
1/4 selera korzennego,
4 łyżki płatków nori,
2-3 średnie cebule,
2 sztuki suszonych pomidorów w oleju,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, szczypta chili, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego.

zamiast płatków nori można użyć zmielonych arkuszy do sushi.

Przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy kilka razy i gotujemy mniej więcej w szklance wody dokładnie sprawdzając, aby nie był zbyt rozgotowany. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, seler, suszone pomidory drobno pokrojone oraz przyprawy. Podsmażamy. W razie potrzeby podczas duszenia podlewamy delikatnie wodą. Całość posypujemy zmielonymi płatkami nori, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

Wegańskie zakupy na