Konfitura z malin
Składniki:
1 kg malin,
sok z jednej cytryny,
200-250 g cukru trzcinowego lub ksylitolu.
Przygotowanie:
Maliny dokładnie oczyścić i bardzo delikatnie opłukać pod bieżącą wodą.
Umieścić maliny w garnku na bardzo wolnym ogniu i do momentu kiedy nie puszczą soku pod przykryciem.
Ponieważ maliny są bardzo miękkie najlepiej mieszać poprzez wstrząśnięcie garnkiem co jakiś czas. Gotujemy około 15-20 minut i wyłączamy do całkowitego wystudzenia.
Ponownie gotujemy maliny, dodajemy cukier lub ksylitol, sok z jednej cytryny. Delikatnie mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych i suchych słoików. Przewrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
W przypadku dużej ilości słoików dodatkowo można jeszcze zapasteryzować w piekarniku lub gorącej wodzie.
Konfitura z malin ma bardzo piękny i aromatyczny zapach, ale również wiele cennych właściwości (rozgrzewające, napotne, rozkurczowe) dla organizmu, zwłaszcza zimą. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do musli, naleśników, ciast, ale również w postaci dodatku do zimowej herbaty.