Powidła śliwkowe
Składniki:
śliwki węgierki (dojrzałe),
cukier lub ksylitol (opcjonalnie),
Przygotowanie:
Powidła śliwkowe nie wymagają cukru, ale cierpliwości i czasu :)
Śliwki węgierki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki.
Przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem i odpalamy palnik na bardzo wolnym ogniu. Można na tym etapie dodać 1/3 szklankę wody, lub użyć pokrywę i czekać, aż śliwki zaczną puszczać sok. Gotujemy je około godziny cały czas mieszając. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Ponownie gotujemy do momentu, aż masa będzie gorąca, tak by umożliwić po wyłączeniu palnika odparowanie. Mieszamy i kontrolujemy, aby powidła nie przypaliły się na dnie. Do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki. Po wyłączeniu palnika powidła dobrze jest nakryć płócienną ściereczką, aby odparowały.
Czynność powtarzamy 2 razy kolejnego dnia przez 3-4 dni.
Kiedy powidła zgęstnieją wrzące przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem do momentu całkowitego ostudzenia.