Boczniaki w słodkim sosie pomidorowym

Składniki:

500 - 600 g boczniaków,
190 - 200 g koncentratu pomidorowego,
olej do smażenia,
6 - 8 sztuk suszonych śliwek,
2 - 3 świeże figi,
2 suszone pomidory,
3 - 4 łyżki sosu sojowego najlepiej Tamari,
4 łyżki octu jabłkowego,
2 łyżki mielonych płatków nori,
3 średniej wielkości cebule,

Przyprawy: 1-2 łyżki gorczycy, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz grubo i świeżo mielony.

 

Przygotowanie:

Boczniaki kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rumiano. Najlepiej taką ich ilość podzielić sobie na dwie części.
Na osobnej patelni podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną w kostkę lub krążki cebulę. Dodajemy do niej kolejno wszystkie przyprawy, pokrojone śliwki, figi, suszone pomidory i całość dusimy kilka minut. 
Na koniec wrzucamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy z palnika. 
Gotową masę łączymy w głębokiej misce z boczniakami, doprawiamy płatkami nori, octem jabłkowym i ponownie mieszamy. 
Tak przygotowane boczniaki przekładamy do wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce.

Najlepiej smakują po kilkugodzinnej marynacie w towarzystwie chrupiących grzanek.

Wegańskie zakupy na