Pakora

SKŁADNIKI: (Około 20-30 sztuk)

1/3 ( ok. 500 g) świeżej niewielkiej główki kapusty białej*,
250-300 g mąki z ciecierzycy,
woda.

PRZYPRAWY:

1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka czarnuszki,
1 łyżka curry,
1/2 łyżeczki chilli

olej do smażenia

*może być kalafior, cukinia, brokuł lub inne warzywa.

PRZYGOTOWANIE: 

Ręcznie za pomocą łyżki mieszamy mąkę stopniowo dodając wodę i przyprawy.  Ciasto powinno być podobne do naleśnikowego z tym, że bardziej gęste. 

Kapustę drobno szatkujemy i łączymy z ciastem.

Wszystko dokładnie mieszamy i łyżką nakładamy na gorący olej na patelni. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Pakorę wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu. Zjadamy na ciepło lub zimno z sosem lub wegańską alternatywą jogurtu.

 

Wegańskie zakupy na