Pakora
SKŁADNIKI: (Około 20-30 sztuk)
1/3 ( ok. 500 g) świeżej niewielkiej główki kapusty białej*,
250-300 g mąki z ciecierzycy,
woda.
PRZYPRAWY:
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka czarnuszki,
1 łyżka curry,
1/2 łyżeczki chilli
olej do smażenia
*może być kalafior, cukinia, brokuł lub inne warzywa.
PRZYGOTOWANIE:
Ręcznie za pomocą łyżki mieszamy mąkę stopniowo dodając wodę i przyprawy. Ciasto powinno być podobne do naleśnikowego z tym, że bardziej gęste.
Kapustę drobno szatkujemy i łączymy z ciastem.
Wszystko dokładnie mieszamy i łyżką nakładamy na gorący olej na patelni. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Pakorę wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu. Zjadamy na ciepło lub zimno z sosem lub wegańską alternatywą jogurtu.