
Bakłażan marynowany
Składniki:
3 grillowane lub upieczone w piekarniku bakłażany,
2 cebule,
garść suszonej żurawiny,
4 listki laurowe,
gałązka świeżego rozmarynu,
olej słonecznikowy lub z winogron,
ocet,
Przyprawy: sól, ziele angielskie, pieprz mielony oraz w ziarenkach, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka gorczycy, 2 goździki, sos Tamari.
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na centymetrowe paski, solimy lub kropimy delikatnie sosem sojowym. Pieczemy w piekarniku lub grillujemy.
Cebulę kroimy w krążki i umieszczamy w zalewie z octu i cukru.
Upieczone bakłażany przekładamy do naczynia, dodajemy przyprawy, zioła, cebulę, żurawinę. Mieszamy.
Wszystko przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu.
Wszystko przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu.