Bakłażan marynowany

Cecha: 

Składniki:

3 grillowane lub upieczone w piekarniku bakłażany,
2 cebule,
garść suszonej żurawiny,
4 listki laurowe,
gałązka świeżego rozmarynu,
olej słonecznikowy lub z winogron,
ocet,

Przyprawy:  sól, ziele angielskie, pieprz mielony oraz w ziarenkach, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka gorczycy, 2 goździki, sos Tamari.

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na centymetrowe paski, solimy lub kropimy delikatnie sosem sojowym. Pieczemy w piekarniku lub grillujemy.

Cebulę kroimy w krążki i umieszczamy w zalewie z octu i cukru. 

Upieczone bakłażany przekładamy do naczynia, dodajemy przyprawy, zioła, cebulę, żurawinę. Mieszamy.  

Wszystko przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu. 

Wszystko przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu. 

Wegańskie zakupy na