Ogórki po koreańsku

Cecha: 

Składniki:

1 kg ogórków,
1 łyżka soli,
1 duża marchewka,
1 pęczek dymki,

Sos:
1 łyżka płatków chili,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka prażonego sezamu,
20 ml prażonego oleju sezamowego,
50 ml sosu sojowego,
3 ząbki czosnku (zgniecione),
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego),

Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie talarki, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10–20 minut.
Marchewkę kroimy w długie paski, a dymkę w 1 cm kawałki.
W misce mieszamy wszystkie składniki na sos, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i dymkę.
Kiedy ogórki puszczą sok, płuczemy je wodą i dokładnie odsączamy.
Łączymy wszystkie składniki i mieszamy.
Surówkę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje po 2–3 dniach. Smacznego!

 

Wegańskie zakupy na