Saatka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Cecha: 

Składniki: 

250 g pieczarek,
1 duża cebula czosnkowa,
1 szklanka zielonej soczewicy,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka zielonego groszku,
5-6 sztuk ogórków kiszonych,
pęk zielonej natki pietruszki,
oliwa z oliwek,

Przyprawy:  
Sól, pieprz grubo mielony.

Składniki na majonez:

1 szklanka alternatywy mleka sojowego bez cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki czarnej soli himalajskiej, 1/4 łyżeczki kurkumy, biały pieprz, ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze plasterki. Podsmażamy z odrobiną soli lub sosu sojowego na oliwie z oliwek.  

Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. 
Do naczynia wrzucamy przesmażone pieczarki, ostudzoną soczewicę, dodajemy groszek, kukurydzę, ogórki, posiekaną cebulę i zieloną pietruszkę.

Wszystko mieszamy i doprawiamy grubo mielonym pieprzem oraz majonezem.

 

Wegańskie zakupy na