Chłodnik z młodymi ziemniakami

CHŁODNIK (Duża porcja dla 2 osób)

Składniki:

8 młodych ziemniaków wielkości orzechów włoskich,
1 ogórek szklarniowy,
4-5 sztuk rzodkiewek,
1 młody burak (botwina),
Mieszanka świeżo posiekanego koperku, pietruszki i szczypiorku,
400 g alternatywy sojowej jogurtu,
400 ml napoju sojowego,
Oliwa do smażenia. 

Przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy razem z solą. Kiedy są, już prawie miękkie odcedzamy, dzielimy na połówki i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Schłodzoną alternatywę jogurtu i napój dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ogórek, rzodkiewkę wcześniej pokrojone w kostkę oraz mieszankę posiekanego kopru, pietruszki i szczypiorku. Mieszamy.

Na grubych oczkach ścieramy młodego buraka. Wrzucamy do pozostałych składników.

Na wierzchu chłodnika układamy schłodzone ziemniaki i całość jeszcze posypujemy koprem.

Wegańskie zakupy na