Kalafiorowa z pomidorami.
Granek 3 l
Składniki:
1 średni kalafior,
3 niewielkie marchewki,
1/4 selera korzennego,
2-3 pomidory,
3-4 młode ziemniaki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Koper lub natka pietruszki,
3 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki do zabielenia zupy.
Przyprawy:
Sól, chili, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 3 listki laurowe, 5 szt. ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Do 3 l garnka wlewamy wodę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie oraz kurkumę.
Seler i 2 marchewki ścieramy na grubych oczkach i razem z ziemniakami wrzucamy do garnka. 1 marchewkę kroimy ręcznie na większe kawałki i odkładamy.
Kalafiora dzielimy na 3 części. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki i 2/3 wrzucamy do gotujących warzyw. Pozostałą część kalafiora odkładamy.
Kiedy warzywa w garnku są już miękkie, dodajemy do nich pozostałą część kalafiora i marchewkę na 1-2 minutę. Taki podział warzyw w zupie sprawia, że część warzyw jest bardzo miękka, rozpływająca się w ustach, natomiast te wrzucone później są al dente.
W rondelku z oliwą z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy do nich szczyptę soli i mleczko kokosowe. Mieszamy i zaprawiamy zupę.
Posypujemy koprem lub zieloną pietruszką.