Kalafiorowa z pomidorami.

Granek 3 l

1 średni kalafior,
3 niewielkie marchewki,
1/4 selera korzennego,
2-3 pomidory,
3-4 młode ziemniaki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Koper lub natka pietruszki,
3 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki do zabielenia zupy.

Przyprawy:

Sól, chili, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 3 listki laurowe, 5 szt. ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Do 3 l garnka wlewamy wodę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie oraz kurkumę.

 Seler i 2 marchewki ścieramy na grubych oczkach i razem z ziemniakami wrzucamy do garnka. 1 marchewkę kroimy ręcznie na większe kawałki i odkładamy.

 Kalafiora dzielimy na 3 części. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki i 2/3 wrzucamy do gotujących warzyw. Pozostałą część kalafiora odkładamy.

 Kiedy warzywa w garnku są już miękkie, dodajemy do nich pozostałą część kalafiora i marchewkę na 1-2 minutę. Taki podział warzyw w zupie sprawia, że część warzyw jest bardzo miękka, rozpływająca się w ustach, natomiast te wrzucone później są al dente. 

 W rondelku z oliwą z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy do nich szczyptę soli i mleczko kokosowe. Mieszamy i zaprawiamy zupę. 

 Posypujemy koprem lub zieloną pietruszką. 

Wegańskie zakupy na