Kapuśniak & Yuba
Składniki:
2,5-3 l wody,
500 g kiszonej kapusty,
2-3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 marchewka,
2-3 plastry selera,
4-5 szt. ziemniaków,
3-4 suszone grzyby,
Opcjonalnie Yuba (sparża, fudżu) - sojowe patyki
Przyprawy:
4 liście laurowe,
4-6 ziarenek ziela angielskiego,
sos sojowy,
sól,
1-2 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej,
3 łyżeczki kminku,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
pieprz,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, pokruszone sojowe patyki, seler, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby, czosnek i gotujemy wszystko do miękkości.
Na patelni podsmażamy na złoto cebulę i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Wszystko dusimy kilka minut.
Z garnka wyciągamy miękkie plastry selera i zamian wrzucamy na marchewkę. Gotujemy 2 minuty i dodajemy kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 15 minut.