Zupa ogórkowa

Składniki:

6 - 8 ogórków kiszonych ( 2-3 sztuki z nich obrane również ze skórki),
2 - 3 średnie marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/4 selera korzennego,
3 ziemniaki,
mleczko kokosowe do zabielenia,
pęk kopru,
2 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek zgnieciony i rozdrobniony. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą praktycznie rozgotowane i wtedy dopiero wrzucamy ziemniaki na kilka minut.

Rozgotowana marchewka daje lekkiej słodkości:) Na koniec dodajemy ogórki kiszone również starte na grubych oczkach, solimy, wrzucamy kurkumę dla koloru i posiekany koper. Zupę zabielamy śmietanką lub mleczkiem kokosowym, wcześniej zahartowanym lub dodanym już na talerzu. 

Wegańskie zakupy na