Żurek wegański
Składniki:
480 ml żuru bio (naturalnie fermentowany zakwas żytni),
4 średniej wielkości młode ziemniaki,
2 niewielkie marchewki,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
garść suszonych borowików,
wegańska alternatywa śmietany (używamy naturalny produkt sojowy marki Sojade),
wegańska alternatywa białej kiełbaski.
Przyprawy:
Sól, pieprz, majeranek ( 4 łyżki), szczypta kurkumy, 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej, ziele angielskie, liski laurowe, sos sojowy.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 2,5 l wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, wcześniej namoczone i dokładnie wypłukane grzyby suszone.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, podobnie młode ziemniaki. Czosnek obieramy oraz zgniatamy, aby wydobył aromat i wszystko dorzucamy do wywaru wraz z kurkumą, słodką i wędzoną papryką. Cebulę przypiekamy nad gazem i również wrzucamy.
Całość gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie delikatnie wlewamy zakwas cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Żurek podajemy z pieczywem, wegańską alternatywą białej kiełbaski oraz alternatywą wegańska śmietany.