Alla carbonara, czyli najlepszy wegański przepis!

Porcja dla 2-3 osób.

Składniki:

Około 400 g makaronu Tagliatelle (skład wegański),
1 kostka tofu wędzonego,
4 łyżki oliwy do podsmażenia tofu,
1/2 pokrojonej papryczki chili, 
 4-6 ząbków dobrego i świeżego czosnku, 
pęczek posiekanej drobno natki pietruszki,
gałązka świeżego rozmarynu,
200 ml śmietanki kokosowej lub sojowej np. Cocomas,
1/2 szklanki alternatywa tartego parmezanu,
4 -5 łyżek oliwy z oliwek.

Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, mielony czosnek, peperoncino,

Przygotowanie:

Tofu wędzone kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano (skwarki). 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na bardzo wolnym ogniu, dodajemy 1/2 papryczki chili lub peperoncino, następnie rozgniecione ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Wszystko przez około 5-10 minut rozgrzewamy, ale nie smażymy. Istotne, aby ogień był bardzo mały. Składniki nie mogą się przypiec, natomiast powinien wydobyć się z nich aromat. 

Makaron gotujemy al-dente.

W szklance mieszamy śmietankę z sosem sojowym, solą i pieprzem oraz dodajemy tartą alternatywę parmezanu. 

Kiedy makaron jest już gotowy, wrzucamy go na patelnię z chili, czosnkiem i rozmarynem. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną śmietanką i mieszamy. Robimy to na dużym ogniu i bardzo szybko, aby makaron zachował wilgotność.

Danie posypujemy skwarkami z tofu, mieszamy.

Na talerzu całość posypujemy zieloną pietruszką i pieprzem.

 

Wegańskie zakupy na