
Alla carbonara, czyli najlepszy wegański przepis!
Porcja dla 2-3 osób.
Składniki:
Około 400 g makaronu Tagliatelle (skład wegański),
1 kostka tofu wędzonego,
4 łyżki oliwy do podsmażenia tofu,
1/2 pokrojonej papryczki chili,
4-6 ząbków dobrego i świeżego czosnku,
pęczek posiekanej drobno natki pietruszki,
gałązka świeżego rozmarynu,
200 ml śmietanki kokosowej lub sojowej np. Cocomas,
1/2 szklanki alternatywa tartego parmezanu,
4 -5 łyżek oliwy z oliwek.
Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, mielony czosnek, peperoncino,
Przygotowanie:
Tofu wędzone kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano (skwarki).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na bardzo wolnym ogniu, dodajemy 1/2 papryczki chili lub peperoncino, następnie rozgniecione ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Wszystko przez około 5-10 minut rozgrzewamy, ale nie smażymy. Istotne, aby ogień był bardzo mały. Składniki nie mogą się przypiec, natomiast powinien wydobyć się z nich aromat.
Makaron gotujemy al-dente.
W szklance mieszamy śmietankę z sosem sojowym, solą i pieprzem oraz dodajemy tartą alternatywę parmezanu.
Kiedy makaron jest już gotowy, wrzucamy go na patelnię z chili, czosnkiem i rozmarynem. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną śmietanką i mieszamy. Robimy to na dużym ogniu i bardzo szybko, aby makaron zachował wilgotność.
Danie posypujemy skwarkami z tofu, mieszamy.
Na talerzu całość posypujemy zieloną pietruszką i pieprzem.