Fasolka cukrowa z tofu w sosie curry

Składniki:

200 g fasolki cukrowej,
1 cebula,
1 marchewka,
1 kostka tofu naturalnego
100 ml śmietanki kokosowej,
przyprawy: 1 łyżka curry, sól, 
olej.

Składniki dodatkowe:

ryż,
1 łyżka margaryny Alsan
szczypta soli czarnej himalajskiej
sos sojowy Tamari
1 bakłażan.

 

Przygotowanie:

Tofu naturalne kroimy w paski i podsmażamy na patelni na złocisty kolor. W oddzielnym naczyniu najlepiej na woku (patelni), podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, odsuwamy ją delikatnie na bok i w wolne miejsce na olej wrzucamy przyprawę curry, podsmażając ją przez kilka sekund. Następnie wrzucamy pozostałe składniki - fasolkę, pokrojoną w paski marchewkę i wcześniej podsmażone tofu. Wszystko mieszamy dodając sól i odrobinę wody. Dusimy około 5-10 minut. Ważne, aby warzywa pozostały chrupiące. Na koniec zalewamy wszystko śmietanką kokosową i mieszamy.

* Danie to super smakuje z ryżem do którego wrzucamy 1 płaską łyżkę margaryny Alsan oraz szczyptę soli czarnej himalajskiej i łyżeczkę sosu sojowego Tamari. Można również jako dodatek podać grillowanego bakłażana z dodatkiem sosu sojowego Tamari.

Wegańskie zakupy na