Fasolka ziołowa
Składniki:
500 g fasolki Jaś,
kotlety sojowe, lub tofu najlepiej wędzone,
sos Tamari,
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, ziele angielskie, listek laurowy, szczypta kurkumy, cynamonu i imbiru,
zioła: tymianek, majeranek (całe opakowanie), rozmaryn,
1 koncentrat pomidorowy,
2-3 ząbki czosnku,
olej.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalać fasolkę wodą na całą noc. Następnie odcedzamy ją i zalewamy ok. 1,5 litra wody. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, koncentrat pomidorowy i ok. 50 ml sosu Tamari. Gotujemy. Na patelni smażymy ugotowane wcześniej i pokrojone w kostkę kotlety sojowe, lub tofu na złocisty kolor. Łączymy z fasolką, gdy ta jest już miękka. Dodajemy tymianek i dużo majeranku. W razie potrzeby dosalamy jeszcze sosem Tamari.