Gulasz wegański

Gulasz wegański

Składniki:

  • 3 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 pietruszka korzenna,
  • 1/4 selera korzennego,
  • 2 łyżki neutralnego oleju,
  • 6 suszonych grzybów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu lub wrzątek,

Opcjonalnie:

50g kostki sojowej lub jeden duży stek sojowy. Polecam marki PROVITA. Można również dodać 3-4 sztuki małych pieczarek.

Przyprawy: 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki, 1,5 łyżki gałki muszkatołowej, 2 plasterki świeżego imbiru, 3-5 łyżek majeranku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pieprz lub chili według uznania, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sos sojowy jasny lub sól według uznania. 

Opcjonalnie pozostałe przyprawy:

 1 łyżka uniwersalnej mąki pszennej, aby zagęścić, 1 łyżka meridianu, rozmaryn lub tymianek.

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zgnieciony i pokrojony drobno czosnek. Smażyć na średnim ogniu do momentu, aż cebula zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. 
  2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę pokroić w kostkę. Dodać warzywa do cebuli i wszystko delikatnie podsmażyć około minuty a następnie dodać bulion lub wrzątek, sos sojowy do smaku oraz wcześniej namoczone suszone grzyby. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie co jakiś czas mieszając.
  3. (OPCJONALNIE) W osobnym garnku gotujemy kostkę sojową lub steka. Podsmażamy kostkę lub pokrojonego w kawałki steka na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego, aż się zarumieni. Dodajemy do pozostałych składników.
  4. Na koniec do smaku ewentualnie doprawiamy lub jeszcze dodajemy brakujące przyprawy lub zagęszczamy mąką pszenną, choć ja z reguły nie korzystam z mąki.

Gulasz najlepiej smakuje z różnymi kaszami oraz ogórkiem kiszonym lub w zalewie curry.

 

 

 

 

Wegańskie zakupy na