Gulasz wegański
Cecha:
Składniki:
- 3 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 średnia marchewka,
- 1 pietruszka korzenna,
- 1/4 selera korzennego,
- 2 łyżki neutralnego oleju,
- 6 suszonych grzybów,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu lub wrzątek,
Opcjonalnie:
50g kostki sojowej lub jeden duży stek sojowy. Polecam marki PROVITA. Można również dodać 3-4 sztuki małych pieczarek.
Przyprawy: 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki, 1,5 łyżki gałki muszkatołowej, 2 plasterki świeżego imbiru, 3-5 łyżek majeranku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pieprz lub chili według uznania, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sos sojowy jasny lub sól według uznania.
Opcjonalnie pozostałe przyprawy:
1 łyżka uniwersalnej mąki pszennej, aby zagęścić, 1 łyżka meridianu, rozmaryn lub tymianek.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zgnieciony i pokrojony drobno czosnek. Smażyć na średnim ogniu do momentu, aż cebula zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty.
- W tym czasie marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę pokroić w kostkę. Dodać warzywa do cebuli i wszystko delikatnie podsmażyć około minuty a następnie dodać bulion lub wrzątek, sos sojowy do smaku oraz wcześniej namoczone suszone grzyby. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie co jakiś czas mieszając.
- (OPCJONALNIE) W osobnym garnku gotujemy kostkę sojową lub steka. Podsmażamy kostkę lub pokrojonego w kawałki steka na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego, aż się zarumieni. Dodajemy do pozostałych składników.
- Na koniec do smaku ewentualnie doprawiamy lub jeszcze dodajemy brakujące przyprawy lub zagęszczamy mąką pszenną, choć ja z reguły nie korzystam z mąki.
Gulasz najlepiej smakuje z różnymi kaszami oraz ogórkiem kiszonym lub w zalewie curry.