Gulasz z bakłażanem

Składniki:

250 g czarnej soczewicy,
1 bakłażan,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
1/3 selera korzennego,
1 pomidor,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
przyprawy: listek laurowy(3 szt.), ziele angielskie(3 szt.), chili w/g upodobań, kurkuma(1/2 łyżeczki), garam masala(2 płaskie łyżeczki), kolendra(kilka ziaren najlepiej zgniecionych w moździerzu), pieprz,
sos Tamari,
pęk zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Czarną soczewicę dokładnie wypłukaną wrzucamy do garnka i wlewamy około 3-4 szklanek wody. Kolejno wrzucamy posiekaną cebulę, zgnieciony czosnek, pokrojony w kostkę seler, następnie pomidora. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na patelni dusimy z oliwą i niewielką ilością wody bakłażana pokrojonego w krążki. Kiedy zacznie robić się miękki czekamy, aż woda delikatnie odparuje i podlewamy sosem Tamari. Tak przygotowane krążki dzielimy jeszcze na drobniejsze kawałki i wrzucamy do gulaszu. Na koniec dosalamy do smaku sosem Tamari i wrzucamy zieloną pietruszkę.

* Gulasz można podawać samodzielnie, z dodatkiem surówek i kasz.

Wegańskie zakupy na