Gulasz z pieczarkami
Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1/2 szklanki zielonej soczewicy,
1-2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
400 g pieczarek,
1/2 selera korzennego,
1-2 marchewki,
zielona pietruszka,
olej do smażenia,
przyprawy: sos Tamari, pieprz, chili, papryka, listki laurowe, ziele angielskie, kminek.
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy z wodą. Wrzucamy pokrojony w kostkę seler, marchewkę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz przyprawy. Na patelni podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, które dodajemy do garnka z soczewicą. Całość posypujemy zieloną pietruszką. Gulasz można jeść samodzielnie, ale również fajnie smakuje z dodatkiem ulubionych kasz.
* Można użyć jednego rodzaju soczewicy.