Młode pieczone ziemniaki
Składniki:
młode ziemniaki najlepiej drobne,
2-3 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
3 gałązki świeżego rozmarynu,
świeże oregano,
świeży tymianek,
oliwa z oliwek,
przyprawy: sól, papryka słodka, ostra, pieprz grubo mielony, czosnek granulowany;
można użyć również gotowych mieszanek do ziemniaków, lub potraw grillowanych, meksykańskich.
*świeże zioła można zamienić suszonymi.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i każdą sztukę delikatnie nacinamy w drobne paseczki.
Układamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, cebulę podzieloną na ćwiartki, zioła i przyprawy. Po upieczeniu można ewentualnie dodać świeżych ziół lub koperku.
Całość skraplamy oliwą z oliwek i delikatnie podlewamy na dnie wodą.
Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godziny, bez termoobiegu.
* Ziemniaki podane z sałatką z pomidorów, cebuli, awokado i sojowym jogurtem naturalnym.