Młode pieczone ziemniaki

Składniki:

młode ziemniaki najlepiej drobne,
2-3 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
3 gałązki świeżego rozmarynu,
świeże oregano,
świeży tymianek,
oliwa z oliwek,
przyprawy: sól, papryka słodka, ostra, pieprz grubo mielony, czosnek granulowany; 
można użyć również gotowych mieszanek do ziemniaków, lub potraw grillowanych, meksykańskich.

*świeże zioła można zamienić suszonymi.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i każdą sztukę delikatnie nacinamy w drobne paseczki. 
Układamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, cebulę podzieloną na ćwiartki, zioła i przyprawy. Po upieczeniu można ewentualnie dodać świeżych ziół lub koperku.
Całość skraplamy oliwą z oliwek i delikatnie podlewamy na dnie wodą. 

Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godziny, bez termoobiegu. 

* Ziemniaki podane z sałatką z pomidorów, cebuli, awokado i sojowym jogurtem naturalnym.

Wegańskie zakupy na