Risotto warzywne

Składniki: (porcja na 2 osoby)

1 szklanka ryżu do risotto (ewentualnie do sushi),
puszka pomidorów,
1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
ok. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
oliwa z oliwek do smażenia,
1/4 czerwonej papryki,
1/4 niewielkiej cukinii, 
garść zielonego groszku cukrowego,
2 plasterki bakłażana,
pęk zielonej drobno posiekanej pietruszki,
przyprawy: pieprz grubo mielony, sól, 3 szt. ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe.

Przygotowanie:

Ryż kilkakrotnie dokładnie musimy wypłukać. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, zgnieciony ząbek czosnku (1 sztukę)  i po kilku minutach dodajemy puszkę pomidorów, ziele angielskie, listek laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wrzucamy ryż. Na początku podlewamy wodą i dodajemy pozostałe przyprawy do smaku. Co kilka minut mieszamy i podlewamy biały winem. Kiedy ryż będzie al dente wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę oraz pozostałe ząbki zgniecionego czosnku i dusimy tylko kilka minut, aby warzywa pozostały jeszcze chrupiące. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę. Podajemy mocno gorące.

Wegańskie zakupy na