Risotto warzywne
Składniki: (porcja na 2 osoby)
1 szklanka ryżu do risotto (ewentualnie do sushi),
1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
ok. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
oliwa z oliwek do smażenia,
1/4 czerwonej papryki,
1/4 niewielkiej cukinii,
garść zielonego groszku cukrowego lub mrożonego,
2 plasterki bakłażana,
3-4 pieczarki,
2 grzybki suszone,
pęk zielonej drobno posiekanej pietruszki,
przyprawy: pieprz grubo mielony, sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Ryż kilkakrotnie dokładnie wypłukać. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, zgnieciony ząbek czosnku (1 sztukę). Dokładnie mieszamy i wrzucamy ryż z dodatkiem wody (2 szklanki). Mieszamy i podlewamy biały winem. Kiedy ryż będzie, al dente wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę oraz pozostałe ząbki zgniecionego czosnku i dusimy tylko kilka minut, aby warzywa pozostały jeszcze chrupiące. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę. Podajemy mocno gorące.