Vege Sushi

Składniki:

500 g ryżu do sushi przygotowanego wg instrukcji,
10 szt. nori (algi morskie)*,
chrzan wasabi w proszku lub kremowy w tubie,
marynowany imbir różowy,
sos sojowy Tamari*,
sól, cukier,
ocet jabłkowy,
alternatywa sera naturalnego do smarowania,
Składniki rolek np. sałata, szczypiorek, alternatywa sera cheedar, tofu wędzone, mango, awokado, tykwa, świeży ogórek, papryka. Wszystkie składniki muszą być świeże.

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy dokładnie w/g instrukcji. Ważne, aby wybrać odpowiedni ryż do sushi, gdyż musi być on kleisty. Po ugotowaniu ryżu wlewamy do niego zaprawę z (1/3 szk. octu jabłkowego,
2 łyżek cukru, 1 łyżeczki soli), mieszamy i studzimy.
2. Wszystkie składniki kroimy na długie paseczki poza sałatą i szczypiorkiem.
3. Ryż przyciskając wykładamy palcami na arkuszu nori zostawiając paseczek ok. 3 cm pustego miejsca, który później posłuży do zaklejenia rolki. Dobrze gdy warstwa ryżu jest dość cienka, choć to zależy od upodobań. Przy tej czynności najlepiej wspierać się miseczką napełnioną przegotowaną letnią wodą, aby co jakiś czas nawilżyć dłonie. Ryż będzie się przyklejał do nori, a nie do naszych palców.
4. Tak przygotowane arkusze alg morskich z ryżem pokrywamy cienką warstwą alternatywy serka naturalnego do smarowania dzięki temu sushi jest delikatnie kremowe. Następnie układamy wcześniej pokrojone składniki rolek wzdłuż arkusza i mocniej przyciskając zwijamy. Rolki kroimy ostrym nożem i podajemy z chrzanem wasabi, imbirem i sosem sojowym Tamari, który możemy delikatnie rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Używamy Nori Gold Kokoro oraz sos Tamari - w/g nas najlepsze produkty do sushi, dlatego najbardziej smakuje w domu:)
Można też do niektórych rolek dodać sezam.

Wegańskie zakupy na