Warzywa z woka

Składniki:

1 puszka wypłukanej czerwonej fasolki,
60-100 g jarmużu,
3-4 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 marchewka,
1/3 pora,
1/4 selera korzennego,
kawałek świeżego imbiru,
1/2 kostki wędzonego tofu,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, sos Tamari.

Przygotowanie:

Do przygotowania warzyw potrzebny będzie duży wok najlepiej żeliwny. Wlewamy odrobinę oleju na rozgrzanego woka, następnie w odpowiedniej kolejności przygotowane składniki.
Najpierw zgnieciony i posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany imbir podsmażyć kilka minut, potem dodajemy wędzone tofu podsmażamy i dodajemy do wszystkiego sos Tamari. Na koniec wrzucamy pokrojone w paseczki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, 
rozdrobniony jarmuż, por, fasolkę.
Warzywa powinny dusić się krótko i na największym palniku, aby były jeszcze chrupkie.

* Tak naprawdę na woku można przygotować różne warzywa, to co aktualnie mamy dostępne.    W przepisie są oczywiście przykładowe składniki.

Wegańskie zakupy na