Nalewka z Lilaka

Składniki:

4-5 kiści w pełni rozwiniętych Lilaka (fioletowego),
500 ml wódki,
200 ml spirytusu,
1/2 szklanki wody,
wyciśnięty sok z dwóch cytryn,
2 łyżki suszonej trawy cytrynowej,
2 szklanki cukru.

Przygotowanie:

Zebrane w bezpiecznym miejscu kiście obieramy oddzielając kwiaty i rozkładamy na kilka minut na lnianej ściereczce, aby pozbyć się robaczków:)
Przekładamy do wyparzonego słoika, dodajemy suszoną trawę cytrynową i zalewamy wódką, spirytusem.

Odstawiamy na około 2 tygodnie. Dobrze co jakiś czas wstrząsnąć.

Po tym czasie rozpuszczamy cukier z 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy, dodajemy sok z cytryny. Łączymy z nalewem. 
Odstawiamy na około 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Na koniec przecedzamy i nalew zlewamy do wyparzonych butelek.

 

*Wspaniale pachnący wiosną Lilak posiada również właściwości dobroczynne dla organizmu. Działa wspomagająco w leczeniu przeziębień, anginy, zapaleniu płuc, w chorobach reumatycznych, jako środek napotny…..

 

Wegańskie zakupy na