Krem marchewkowy

Składniki:

5 średnich marchewek,
1/5 selera,
1 pietruszka,
1 ziemniak,
1 ząbek czosnku,
2 plasterki świeżego imbiru,
200 ml mleczka kokosowego,
przyprawy: sól, chili, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, 1 łyżka czarnuszki.

*można podawać z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Przygotowanie:

Do garnka wlewany ok. 2 szklanek wody w której gotujemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Można je również upiec w piekarniku. Wrzucamy także ząbek czosnku, ziele angielskie, listek laurowy i imbir. Ugotowane i miękkie warzywa wyciągamy z wody i miksujemy. Z wody znajdującej się w garnku wyciągamy również ziele angielskie, listek laurowy, imbir i ponownie wrzucamy do niej zmiksowane już warzywa. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Doprawiamy, gotujemy kilka minut i na koniec zaprawiamy mleczkiem kokosowym.

Wegańskie zakupy na