
Risotto z borowikami
Składniki: (porcja na 2 osoby)
1,5 szklanki ryżu do risotto (ewentualnie do sushi),
150-200 g borowików,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
ok. 1,5 szklanki bulionu,
ok. 100 ml białego wytrawnego wina,
oliwa z oliwek,
pęk zielonej pietruszki,
przyprawy: pieprz, sos sojowy Tamari, chili, kurkuma, 2 łyżki płatków drożdżowych.
Przygotowanie:
Ryż kilkakrotnie dokładnie wypłukać. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, zgnieciony czosnek i po kilku minutach dodajemy pokrojone borowiki.
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 15 minut.
Następnie wrzucamy ryż. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy przyprawy i białe wino w temperaturze pokojowej. Jeśli jest potrzeba to dodajemy odrobinę bulionu. Co kilka minut mieszamy do momentu, aż ryż będzie miał odpowiednią konsystencję.
* Przed podaniem można również dodać około 2 łyżek alternatywy śmietanki sojowej i wymieszać.