Barszczyk z krokietami

Składniki:

7-8 buraków,
3 marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/2 selera korzennego,
2-3 ząbki czosnku,
1 opalona cebula,
1/2 pora,
przyprawy: sól, pieprz, chili, kolendra, kminek, majeranek, papryka, listki laurowe (3 szt.), ziele angielskie (4 szt.), świeży rozmaryn,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
2 szklanki zakwasu z buraków,

Przygotowanie:

Ze wszystkich wymienionych warzyw gotujemy bulion, odcedzamy go i dodajemy obrane i pokrojone w kawałki buraki. Gotujemy, aż zrobią się miękkie. Najlepiej, aby barszczyk postał kilka godzin albo do następnego dnia i wtedy można wyciągnąć z niego buraki. Następnie dodajemy kolejno przyprawy do smaku oraz dużo majeranku, gotujemy kilka minut wlewamy zakwas z buraków w ilości jaka nam odpowiada i odrobinę oliwy z oliwek.

Wegańskie zakupy na