Pierogi a'la ruskie z orzechami włoskimi

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki,
ok. 1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
50 ml oliwy z oliwek,
1 łyżka dowolnego oleju do gotowania pierogów.

Składniki na farsz:

500 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków,
1 kostka tofu naturalnego,
wyciśnięty sok z jednej cytryny,
2 cebule posiekane drobno i zarumienione na patelni,
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
sól,
pieprz,
1-2 łyżki oleju rzepakowego.

* Pierogi dobrze podać ze skwarkami z tofu wędzonego, duszoną cebulką i natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Kostkę tofu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy sok z cytryny, następnie ziemniaki, zarumienioną cebulkę, zmielone orzechy, odrobinę oleju, przyprawy w/g uznania i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy mąkę z solą, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto na pierogi, nadziewamy farszem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. 

Wegańskie zakupy na