![](https://www.vegestyl.pl/sites/default/files/field/blog_image/2e1876ac-4c52-4fa7-99c6-95967d903d1b.jpeg)
Pierogi z soczewicą
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej,
ok. 1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
50 ml oliwy z oliwek,
Składniki na farsz:
1 - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
1 - 2 cebule,
1 większa marchewka,
1/2 selera korzennego,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
pęk zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto na pierogi.
Soczewicę, marchewkę i seler gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy cebulę. Łączymy cebulę z soczewicą oraz zblendowaną marchewką i selerem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w wodzie do której wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu mają piękny kolor. Posypujemy natką pietruszki, podsmażoną cebulą lub skwarkami z wędzonego tofu.